Emotie woordenschat uitbreiden is zeer belangrijk

Kinderen zijn ontdekkingsreizigers in de wereld van emoties. Elke dag ervaren ze een breed scala aan gevoelens, maar als ze jong zijn hebben ze nog niet de woorden om die gevoelens te uiten. Het investeren in een uitgebreide emotiewoordenschat is van onschatbare waarde, niet alleen voor hun emotionele ontwikkeling, maar ook voor hun vermogen om zichzelf uit te drukken en om betekenisvolle relaties op te bouwen.

Onze aanpak met de LIMV methode

Wij geloven in een speelse en interactieve benadering van het verkennen en leren van emotiewoorden. Voor peuters tot aan kinderen van groep 8. Terwijl alle leeftijden kunnen profiteren van het trainen van alle emotiewoorden, kunnen sommige meer geschikt zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen, afhankelijk van hun ontwikkelingsniveau en levenservaringen.

Tijdens de LIMV MiniMuzikantjes Peuter training introduceren we de LIMV basis emotiewoorden: bang, boos, blij, verdriet en dankbaarheid. Tijdens onze peutertraining maken we gebruik van muziek, beweging en spelletjes om emoties op een leuke en toegankelijke manier te verkennen.

Emotie woordenschat opbouw tijdens de LIMV trainingen van peuters tot aan groep 8:

  1. basis emotie woordenschat, peuters: bang, boos, blij, verdriet, dankbaarheid en ontspannen
  2. uitbreiding kleuters: verwondering, trots, nieuwsgierig, schrikken, enthousiast, verlegen, teleurstelling (in jezelf en in de ander) en tevreden.
  3. uitbreiding kinderen van groep 3: verwarring, verbazing
  4. uitbreiding groep 4: compassie, doorzettingsvermogen
  5. uitbreiding groep 5: zelfbeheersing, troost, waardering, inlevingsvermogen
  6. uitbreiding groep 6: zelfcompassie, vastberadenheid
  7. uitbreiding groep 7 & 8: acceptatie, optimisme 

Onze opbouw en uitgebreidheid van de emotiewoorden omvat verschillende aspecten van emotionele intelligentie. Met deze diverse set van emoties en vaardigheden, zullen kinderen in staat zijn om een dieper begrip te ontwikkelen van zichzelf en anderen, en om effectieve strategieën te ontwikkelen voor het omgaan met een scala aan emoties en situaties.

Waarom is het uitbreiden van de emotiewoordenschat voor bijvoorbeeld peuters al belangrijk?

Emotionele Intelligentie:

Het begrijpen en benoemen van emoties is de kern van emotionele intelligentie. Door vroeg te beginnen bij peuters en hen te helpen bij het leren van woorden als “blij”, “boos”, “verdrietig” en meer, geven we ze de tools om hun eigen gevoelens te herkennen en te begrijpen, evenals die van anderen.

Communicatie:

Taal is de sleutel tot effectieve communicatie. Wanneer peuters leren hoe ze hun emoties kunnen verwoorden, kunnen ze beter communiceren over wat er in hen omgaat. Dit kan frustraties verminderen en hen helpen om hun behoeften en gevoelens op een constructieve manier te uiten.

Zelfregulatie:

Door emotiewoorden te leren, leren peuters ook hoe ze hun emoties kunnen beheersen en reguleren. In plaats van overweldigd te worden door intense gevoelens, kunnen ze leren hoe ze ermee om moeten gaan door ze te identificeren en te benoemen.

Empathie:

Het begrijpen van andermans emoties is een essentieel onderdeel van empathie. Door peuters te leren over een verscheidenheid aan emoties, helpen we hen om empathie te ontwikkelen voor anderen en om betere sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Conclusie

Het uitbreiden van de emotiewoordenschat is voor alle leeftijden een waardevolle investering in hun emotionele ontwikkeling en welzijn. Door hen te helpen bij het leren van woorden om hun gevoelens uit te drukken, geven we kinderen de tools die ze nodig hebben om emotioneel intelligent en veerkrachtig te worden.

Met onze LIMV trainingen leggen we een sterke basis voor het welzijn en succes van kinderen op alle gebieden van hun leven! En wat zijn we hier trots op!

Kunnen wij iets voor je beteken met onze trainingen? Op school, thuis, kinderdagverblijf? Neem contact met ons op, wij denken graag mee!