Omgaan met driftbuien van je peuter en kleuter

Een emotionele reis door de winkelstraat had ik laatst. Mijn peuter schreeuwde het uit, omdat ze iets niet kreeg van mij. Het waren even pittige meters naar de auto.

Elke keer dat mijn eigen peuter boos wordt, een ander kind duwt, speelgoed afpakt of om iets zeurt, voelt dat soms alsof ik een steek laat vallen als ouder.
Maar ja, ze wordt groter en ouder en ze leert te begrijpen.

Er zit ineens veel ruimte tussen wat ze weet, moet doen en kan doen. Daardoor worden de driftbuien ook soms intenser.

In het leven van een ouder komen momenten voor die emotioneel uitdagend zijn, en een peuter(of kleuter) driftbui in het midden van een drukke winkelstraat kan zeker zo’n moment zijn. Het lijkt alsof alle ogen op jou gericht zijn, terwijl je probeert te navigeren door de emoties van je huilende peuter.


1. Begrijp de emoties: Peuterdriftbuien zijn vaak een uitdrukking van onvermogen om met frustraties om te gaan. Probeer de emoties van je kind te begrijpen en erken hun gevoelens, zelfs als je de oorzaak niet volledig kunt of wilt wegnemen.


2. Grenzen stellen zonder schuldgevoel: Het is essentieel om grenzen te stellen, zelfs als het moeilijk is. Wees consequent en leg rustig uit waarom bepaalde dingen niet kunnen. Dit helpt je peuter begrijpen en leren omgaan met teleurstelling.


3. Emoties reguleren als ouder: In het heetst van het moment is het cruciaal om je eigen emoties te reguleren. Adem diep in en probeer kalm te blijven. Onthoud dat het gedrag van je kind niet direct reflecteert op jou als ouder.


4. Accepteer dat het oké is: Elk kind is anders, en ook de meest begripvolle ouders ervaren soms peuterdriftbuien. Accepteer dat het oké is, en dat dit soort momenten een normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van je kind. Echt waar! Het hoort erbij!


5. Schaamte en oordelen: Mensen begrijpen over het algemeen dat kinderen emoties hebben en soms moeilijkheden hebben met zelfbeheersing. Probeer je minder aan te trekken van vermeende oordelen en focus op het ondersteunen van je kind.


6. Leer momenten voor de toekomst: Na de driftbui, praat met je kind over wat er gebeurde. Help ze hun emoties te begrijpen en moedig alternatieve manieren aan om met frustraties om te gaan. Dit helpt hen en jou voorbereiden op toekomstige uitdagingen.Liefs Jennie